Jasa Tuan Guru

Jasa Tuan Guru

Antara jasa Allahyarham Tuan Guru Hj Abdul Aziz Hj Nik Mat adalah:

 • Cuti dua hari seminggu
  Ketika TGNA memimpin Kerajaan Kelantan, beliau mempelopori cuti dua hari seminggu. Ramai yang kritik, kata mereka ia tidak produktif. Ternyata ia meleset sama sekali apabila pekerjaan lebih produktif kerana mempunyai masa cukup bersama keluarga. Perlahan-perlahan ia diterima hingga Kerajaan Pusat pun turut ikut.
 • Cuti 60 hari bersalin
  Kelantan mempelopori cuti 60 hari bersalin, kemudian dinaikkan ke 90 hari. Dikritik juga kerana dikatakan tidak produktif. Ternyata ia meleset sekali lagi. Diam-diam Kerajaan Pusat ikut.
 • Perbankan Islam
  Kerajaan Kelantan menyokong perbankan Islam dgn memindahkan seluruh perbendaharaan negeri ke Bank Islam sebaik sahaja mengambil alih Kelantan. Juga dikritik kerana katanya mustahil perbankan Islam boleh membawa keuntungan. Ternyata meleset lagi apabila hari ini perbankan Islam memenuhi kehendak pasaran. Ternyata tindakan Kerajaan Kelantan menyokong perkembangan industri kewangan Islam.
 • Takaful Kafalah
  Kerajaan Kelantan mempelopori takaful kafalah utk warga emas. Senyap-senyap diikuti oleh beberapa negeri.
 • Pajak Gadai Islam Ar-Rahnu
  Kerajaan Kelantan mempelopori pajak gadai Islam Ar-Rahnu. Kini, pajak gadai ini tumbuh bagai cendawan diikuti oleh beberapa institusi kewangan.
 • Dinar Emas
  Kerajaan Kelantan mempelopori penggunaan dinar emas, yang dikritik hebat oleh Gabenor Bank Negara. Kini, makin ramai institusi mengeluarkan dinar emas termasuk institusi perbankan.

Share this post