Pembentukan Jiwa

Pembentukan Jiwa


Project Description

Sinopsis:

Masa muda itu tidak akan bertahan, kerana usia akan menjangkau dewasa dan akhirnya tibalah masa tua. Setiap detik yang berlalu tidak akan berulang lagi , saat –saat remaja hanya kenangan.Jika masa remaja tidak diperguna menurut selayaknya, pastilah akan meninggalkan kenangan pahit dihari tua.

Masa tua segala-galanya tidak ada yang indah, kudrat tenaga sudah lemah ,selera makan kian menurun meskipun disajikan makanan yang serba lazat. Sering dilanda sakit kerana keupayaan fizikal untuk melawan penyakit semakin lemah , keterbatasan telah melindunginya dirinya. Dalam situasi sedemikian , mungkin seseorang baru menyedari betapa merasa mudah itu amat berharga. Oleh itu, mensia-siakan masa muda yang amat bererti bagaikan menempah untuk derita menanggung penyesalan. Menyesal kemudian hanyalah suatu kesengsaran.

Demikian antara penjelasan Tuan Guru Nik Abdul Aziz ketika menghuraikan kepentingan masa dalam kehidupan seseorang. Memandangkan usia manusia amat terbatas ,masa perlu dipergunakan dengan jimat dalam usaha membentuk nafsu dan jiwa manusia, untuk persediaan menjadi hamba Allah yang mutaqqin.

Buku yang diberi judul ‘’ Pembentukan Jiwaa ‘’ ini mengupas secara terperinci tentang kewajipan insan mengawal nafsu dan jiwanya dari dicemari oleh sifat-sifat yag negatif.